Goran Bregović će sa svojim “Orkestrom za svadbe i sahrane” nastupiti 19. oktobra u čuvenom “Karnegi holu” u Njujorku, a poznati kompozitor će koncert održati u okviru sezone kojom jedan od najpoznatijih svetskih koncertnih prostora proslavlja 120 godina postojanja.
Tokom jubilarne sezone 2011/2012. u “Karnegi holu” će biti održano nekoliko gala koncerata, a prvi je zakazan za 12. april, kada će nastupiti Sting, Barbara Kuk, Bet Midler, Stiv Martin, Dajen Rives, hor “Tanglewood Festival” i mnogi drugi. Program je zamišljen kao skup posebnih tematskih celina, a do sada su najavljeni nastupi Odre Mekdonald, Džesija Normana, Meredit Monk, Džoan La Barabare, Majkla Fajnstajna, Džošua Bela, Ijana Bostridža, Rene Fleming, Bila Frisela, Grejema Džonsona, Bila Morisona, Ane Netrebko...

Uporedo sa svetskom turnejom, Bregović radi i na novim projektima i nedavno je zajedno sa Tončijem Huljićem i Petrom Grašom završio rad na muzičko-scenskom projektu “Ka’ na hašišu”, a plan trojice muzičara je da s ovom muzičkom predstavom krenu na turneju prvo po zemljama regiona, a zatim i po svetskim metropolama.

Tokom januara Bregović je održao pet koncerata u Čileu, a uskoro ga očekuju nastupi u Italiji, gde će 11. februara svirati u Padovi, narednog dana u Rimu, a 13. februara u Bolonji. Zatim slede koncerti u Mađarskoj i Grčkoj. Početkom aprila Brega će svirati u Abu Dabiju, a na leto su zakazani nastupi na festivalima u Nemačkoj, Francuskoj i drugim evropskim zemljama.


Da podsetimo, “Karnegi hol” je nazvan po filantropu Endrjuu Karnegiju, koji je finansirao izgradnju i svečano je otvoren 5. maja 1891. izvođenjem dela Pjotra Iljiča Čajkovskog, koji je zajedno sa Valterom Damrošom dirigovao orkestrom. Pre Gorana Bregovića, u oktobru će koncerte održati Ešli Braun, Toni de Sare, Džejms T. Lejn, Hju Panaro i Nataša Vilijams. Inače, Brega će nastupiti u glavnoj sali - u “Ajzak Štern“ auditorijumu, čiji je kapacitet 2.804 mesta na pet nivoa, a zanimljivo je da je sala toliko visoka da posetioci koji su smešteni na najvišem nivou moraju da se uspenju uz 137 stepenika.