Preminula Whitney HoustonDiva raskošnog glasa Vitni Hjuston čija je muzika obeležila poslednje dve decenije dvadesetog veka, preminula je 11. februara u 48. godini, saopštila je njena predstavnica za štampu.

Prema rečima Kristen Foster, pevačicine menadžerke za odnose s javnošću, Hjuston je umrla u subotu veče, ali uzrok i mesto njene smrti nije saopšten, prenela ja agencija AP.

Na vrhuncu slave, sredinom osamdesetih i tokom devedesetih, Vitni Hjuston je bila jedno od najporadavnijih muzičkih imena. Publiku je oduševljavala iskrenim interpretacijama i neponovljivim glasom.

Rođena 9. avgusta 1963. godine u Nju Džerziju, počela je da se bavi pevanjem kao dete. U ranoj mladosti pevala je sarađivala je sa muzičarima kao što su Čaka Kan i Džermejn Džekson, pevajući im prateće vokale. U to vreme zapala je za oko muzičkom mogulu Klajvu Dejvisu.

“Prvi put sam je čuo da peva kao deo tačke njene majke koja je nastupala u jednom klubu. To je bio tako zadivljujući nastup”, kazao je kasnije Dejvis u intervjuu za emisiju “Good Morning America”. “Kada sam čuo tu mladu devojku kako daje takvu strast pesmi, mislim, zaista sam se sav naježio.”

Debi album nazvan jednostavno “Witney Houston” objavila je 1985. godine, prodavši ga u milione kopija. Hit “Saving All My Love for You” doneo joj je prvu Gremi nagradu za najbolji ženski pop vokal.

Dve godine kasnije objavljuje još jedan uspešan album “Whitney” sa kojeg su se izdvojili hitovi “Where Do Broken Hearts Go” i “I Wanna Dance With Somebody”.

Svetsku slavu stekla je kao glumica i pevačica kroz uloge u filmovima “The Bodyguard” i “Waiting to Exhale”, čiji su saundtrekovi dostigli milionske tiraže.

Njena balada “I Will Always Love You” najprodavaniji je singl jedne pevačice ikada.

Poznata i pod nadimkom “The Voice” (Glas), Hjuston je najnagrađivanija ženska muzička zvezda, prema podacima Ginisove knjige rekorda. Do 2010. godine osvojila je 415 nagrada, uključujući dve Emi nagrade, 6 Gremija, 30 Bilbord nagada i 22 Američke muzičke nagrade.

Prodala je preko sto sedamdeset miliona albuma širom sveta.