10 namirnica protiv raka
Istraživanja koja su sprovedena u svijeetu dokazuju da navike u ishrani mogu da budu bitne prije svega kao preventiva različitim degenerativnim oboljenjima i raku.
Naučnici su nakon detaljnih istraživanja izdvojili deset namirnica za koje tvrde, da su savršeni čuvari vašeg zdravlja.
Prrie nego što pogledate od čega vas tačno koja namirnica štiti bilo bi dobro da pročitete savete koji će vam pomoći da iz svake ove namirnice izvučete što više dobrobiti.
Soja
Soja je veoma zdrava, ali se teško vari ako je ne pripremite pravilno. Zrna soje potopite u vodu, tu vodu bacite a soju skuhate u čistoj neposoljenoj vodi. Prilikom kuhanja može da se doda malo sode-bikarbone, a so tek pred kraj kuhanja.
Zeleni čaj
Svakog dana treba da popijete tri šoljice zelenog čaja. Pod šoljicom čaja podrazumeva se čajna kašičica zelenog čaja (oko 5 grama) i 250 ml vruće vode. Sve to držite poklopljeno tri minuta i čaj je gotov.
Integralne žitarice
Ukoliko ste anemični smanjite unos integralnih žitarica jer one sadrže filtrate koji otežavaju apsorpciju gvožđa.
Spanać
Da bi se poboljšala apsorpcija gvožđa, zeleno lisnato povrće treba samo kratko da prokuhate na pari i da ga začinite s malo limunovog soka. Vitamin C iz limuna doprinijeće da iz spanaća izvučete maksimum gvožđa koje je potrebno vašem organizmu.
Pasulj
Jesen je vrijeme pasulja jer je ovo povrće tada najsvježije, a tada se i lakše vari. Dok kuhate stari pasulj, dodajte malo sode bikarbone da biste ga kasnije lakše varili.
Crno grožđe
Najbolje je da se jede ujutru, na prazan stomak. Ako imate problem sa dijabetesom, grožđe treba da jedete umjereno.
Paradajz
Da biste iz paradajza izvukli najviše hranljivih sastojaka treba da ih isjeckate i poprskate maslinovim uljem.
Borovnice
Pazite, ako imate probleme sa varenjem i zatvorom ne preterujte sa ovim voćem.
Krompir
Ako jedete kuhan a ne prženi krompir za vas nema upozorenja jer ga jedete u najboljem mogućem obliku. Međutim ukoliko ga pržite i pečete, krompir upija višak masnoća, a vi tako povećavate rizik od oboljenja krvnih sudova.
Brokoli
Ovo povrće je izuzetno bogato vitaminima A,C i K, ali imajte na umu, što ga duže kuhate uništavate vitamine i pojačavate, već ionako snažan miris brokolija.
Od čega vas štite
SOJA: Trenutno se vodi rasprava o antikancerogenim svojstvima soje, ali neka istraživanja pokazuju da proizvodi od soje, recimo tofu ili mlijeko od soje, štite od izvjesnih oblika raka, prije svega raka dojke.
ZELENI ČAJ: Sadrži veliku kolčinu antioksidanasa snažnog dejstva. Ukoliko se redovno pije, smanjuje rizik od raka želuca, bešike, pankreasa i debelog crijeva.
INTEGRALNE ŽITARICE: Integralni pirinač, crni hljeb, ovsene i ječmene pahuljice sadrže biljna vlakna, vitamine i minerale i takozvane fitosupstance, koje pomažu organizmu u borbi protiv raka.
SPANAĆ: Povrće zelenih listova bogato je biljnim vlaknima, karotenoidima i folatima. Američki naučnici su otkrili da žene koje jedu mnogo ovakvog povrća za 50 odsto smanjuju rizik od raka jajnika.
PASULJ: Kao bogati izvori biljnih vlakana, pasulj, grašak i sočivo sadrže saponine koji usporavaju rast ćelija raka i fitičnu kiselinu koja ne dozvoljava rast tumora.
CRNO GROŽĐE: Sadrži veliku količinu rezveratrola koji onemogućava ćelijama raka da prave štetu u tkivima. On, takođe, usporava razmnožavanje kanceroznih ćelija.
PARADAJZ: Odličan je izvor likopena, koji onemogućava nastanak raka prostate. Dokazano je da muškarci koji jedu mnogo paradajza za trećinu smanjuju šanse da obole od te vrste karcinoma.
BOROVNICE: Pune su vitamina C, vlakana i fitosupstanci. Jagode i maline sadrže elagičnu kiselinu, koja igra ulogu snažnog antioksidansa.
SLADAK KROMPIR: Po izgledu je sličan običnom krompiru samo što ima mnogo veće plodove (neki dostižu i do 1,5 kg). Sadrži veliliku količinu vitamina A i sprečava nastanak tumora.
BROKOLI: Slično kupusu, kelju i prokelju, sadrži biljna vlakna i vitamin C. Studije pokazuju da smanjuje rizik od raka pluća, želuca i crijeva.
Markeri