HomeDomaca MuzikaSećanje na Balkanskog anđela: Toše Proeski zauvek živi u našim srcima

Sećanje na Balkanskog anđela: Toše Proeski zauvek živi u našim srcima

Toše Proeski, jedan od najomiljenijih pevača Balkana koji je tragično nastradao 2007. godine u saobraćajnoj nesreći, rođen je na današnji dan, 25. januara. Upravo danas, on bi proslavio svoj 34. rođendan, koji, na žalost svih, nije dočekao.

Todor Toše Proeski rođen je 25. januara u Prilepu u Makedoniji, u srcima svih upamćen kao “Balkanski anđeo”, izgubio je život 16. oktobra u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške, u Hrvatskoj, ostavljajući sve u neverici i neizrecivoj tugi. Toše je pevanjem počeo da se bavi još kao desetogodišnjak, a svojom izuzetnom bojom glasa koju je pratila jaka emocija, olako se izborio za status miljenika svih prostora bivše Jugoslavije.

tose[1]

Uporedo sa muzičkim obrazovanjem, profesionalnu karijeru Toše je započeo kao 16-ogodišnjak, na muzičkoj manifestaciji “Melfest”, na kojoj je pobedu odneo numerom “Yesterday” grupe “The Beatles”. Dve godine kasnije objavio je i svoj prvi album “Negde u noći”, a odmah potom, u leto iste godine, održao i svoj prvi solistički koncert.Srpsku publiku mladi pevač osvojio je pesmom “Čija si”, kojom je pobedio na festivalu Beovizija 2003. godine, a vrlo brzo je svojim anđeoskim glasom opčinio i susedne države, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju. Gotovo svaka njegova pesma je olako pronalazila put do srca publike, a hitovi kao što su “Tajno moja”, “Srce nije kamen”, “Lagala nas mala”, “Pratim te”, i mnogi drugi, i danas, nesmanjenim intenzitetom, prenose emocije koje je Toše imao u izobilju i tako rado delio sa svojom publikom.

Iako je vrtoglavom brzinom dostigao popularnost za koju mnogi rade godinama, Toše je ostao skroman i nesebičan momak koji je na svoj vanserijski talenat gledao kao na dar koji on treba da poklanja drugima. Svoju posvećenost drugima dokazivao je iznova i iznova kroz svoj humanitarni rad, a bio je proglašen i ambasadorom UNICEF-a, te je upravo njegova pesma “This World” 2004. godine postala himna ove humanitarne organizacije.

Važio je za “zlatnog dečaka”, “balkanskog slavuja”, momka sa anđeoskim likom i glasom, jedan od najvoljenijih, ako ne i najvoljeniji pevač sa jugoslovenskih prostora koji svojom pojavom nije mogao da izazove niti ijednu lošu emociju. Svoju ljubav obožavaoci su mu iskazivali na najrazličitije načine, ali najčešće tako što su ga konstatno obasipali medvedićima i drugim plišanim igračkama, te je u svom porodičnom domu u Kruševu imao posebnu sobu samo za njih, i zbog čega je njegova kuća postala svojevrsna turistička atrakcija.Blistav život “Balkanskog anđela” ugasio se na tragičan način, 17. oktobra 2007. godine, u saobraćajnoj nesreći, u Hrvatskoj. Toše, koji je u tom momentu spavao na mestu suvozača, poginuo je na licu mesta, dok su vozač Georgij Georgijevski i njegova tadašnja menadžerka Ljiljana Petrović teže i lakše povređeni.

Toše Proeski sahranjen je u njegovom rodnom Kruševu uz najviše državne počasti, a na večni počinak ispratile su ga desetine hiljada ljudi. Posthumno je proglašen počasnim građaninom Makedonije.Čak i posle više od šest godina nakon što je Toše prerano ostavio svet za sobom, boli činjenica da ga više nema, a sećanje na njegov glas i lik ne bledi.


Izvor: Svet Plus

- Advertisment - Gledaj više od 200 ex-Yu kanala bilo gde u svetu! Omiljene serije, filmove, emisije i utakmice možeš da pratiš na čak 6 uređaja za 1 pretplatu i to bez ugovorne obaveze! Kanale možeš gledati uživo ili unazad 7 dana gde god da se nalaziš! Potrebno je samo da imaš internet konekciju i preuzmeš našu aplikaciju za neki od uređaja: laptop ili desktop kompjuter, smartphone, tablet ili ipad, Smart TV!

Most Popular

Recent Comments